ANALYSE Druk Turkse top Fortuna op Kevin Hofland

Met de bekerderby tegen streekrivaal Roda JC en het loodzware duel bij Ajax voor de deur neemt de druk vanuit de Turkse clubleiding van het slecht presterende Fortuna Sittard op hoofdtrainer Kevin Hofland steeds meer toe. Eigenaar Isitan Gün verliet al boos het stadion, maar zou ook nog een boze mail op hoge poten naar Hofland hebben gestuurd. Dat blijkt uit goed ingevoerde informatie uit de top van de club waar ZO-NWS over beschikt.

Dit seizoen is er op financieel gebied meer mogelijk bij Fortuna Sittard. Meer geld te besteden betekent ook het aantrekken van bekendere en kwalitatief betere spelers. Op papier, althans. Technisch manager Sjors Ultee heeft het tegenover deze omroep al meerdere malen aangehaald in de voorbije transferwindow. De Fortunezen sloegen dan ook veelvuldig toe op de transfermarkt, verrasten met het aantrekken van spelers als Mats Seuntjens, Zian Flemming en Sebastian Polter.

Nieuwelingen die ongetwijfeld niet voor een laag loontje in Sittard zijn komen voetballen. Het drietal presteert tot nu toe echter verder onder de maat. Net zoals de Sittardenaren in defensief opzicht bedroevend slecht zijn. De Fortunezen huurden de Poolse centrale verdediger Jaroslaw Jach van het Engelse Crystal Palace, maar volgens ingewijden komt hij - vooralsnog - gewoonweg kwaliteit tekort.

Hoofdtrainer Kevin Hofland valt op dat gebied dan ook niet te benijden. Hij zal op verdedigend gebied moeten roeien met de riemen die hij heeft. Onder de lat heeft Hofland inmiddels besloten om vaste waarde Alexei Koselev te slachtofferen ten faveure van Yanick van Osch.

In zijn totaliteit op voetballend gebied zal Hofland zijn ploeg snel aan de praat moeten krijgen. Uit informatie waar deze omroep over beschikt blijkt dat binnen de Turkse top van Fortuna het geduld steeds meer op aan het raken is waardoor de druk op ‘kind van de club’ Kevin Hofland groter en groter aan het worden is.

Publiek geheim is dat het contact tussen de Bingelradenaar en clubbaas Isitan Gün al langer niet optimaal is. De Turk, niet bereikbaar voor commentaar, verliet in september tijdens de rust van het verloren thuisduel tegen SC Heerenveen woest het Fortuna-stadion. In de dagen daarna stuurde hij volgens bronnen binnen de top van de club een boze mail naar Hofland “waar een hond geen brood van at”.

En dan is er nog die “mysterieuze man met een Turks uiterlijk” die de laatste tijd steeds meer bij de trainingen van de Eredivisionist opduikt. Waarvan de spelers niet weten wie hij precies is, zo klinkt het vanuit de selectie. “Zijn naam weten wij niet maar duidelijk is wel dat hij namens de Turkse eigenaren komt en over technisch beleid meepraat.”

Duidelijk is dat Kevin Hofland als de wiedeweerga resultaat met zijn ploeg moet gaan halen. Hem zo kort na de start van het seizoen ontslaan zou onverstandig zijn, maar het voetbal kent zoals ruimschoots bekend soms andere wetten. Hofland zelf, gepokt en gemazeld als voetballer, zal deze als geen andere kennen.

Technisch manager Sjors Ultee, tevens assistent van Hofland, geeft aan dat “hard werken nu het belangrijkste is”. “Wij zijn niet bezig met wat er zou kunnen gebeuren, maar proberen het gewoon beter te maken. Samen, zo denken en werken we ook als technische staf”, legt Ultee uit.

“Ik weet natuurlijk hoe het werkt met een hoofdtrainer als de resultaten niet goed zijn, maar daar denken wij nu niet aan. Ik probeer, en Kristof Aelbrecht ook, Kevin te helpen met de ervaring die ik eerder al heb opgedaan. Of de Turkse bazen mij al hebben gevraagd om het eventueel over te nemen als Kevin weg moet als hoofdtrainer? Nee.”

weerfoto oktober