Kraamcadeauwinkel produceert honderden mondkapjes

In de kraamcadeauwinkel van Suzie Halbersma in Voerendaal worden naast alle kraamcadeaus nu ook honderden mondkapjes geproduceerd.

"We hebben nu 150 mondkapjes genaaid en er zijn nog eens 500 in de maak", zegt Halbersma tegen ZO-NWS.

Wat begon met een verzoek van haar schoonzus die als verloskundige werkt, is nu uitgemond tot aanvragen van zorgcentra, huisartspraktijken en fysioterapeuten. Ondanks dat de mondkapjes niet optimaal voldoen aan de voorwaarden van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er veel vraag naar. "We weten dat ze niet helemaal voldoen aan de voorgeschreven voorwaarden, maar het is beter dan niets." De naaister opende een Tikkie, een online betaalsysteem waar mensen geld konden doneren. Met dat geld worden de kosten van de mondkapjes betaald.

Halbersma heeft een team van 60 vrijwilligers om zich heen dat meewerkt aan de actie. Die vrijwilligers kan ze goed gebruiken op dit moment. Het atelier van Halbesma is weliswaar dicht, maar de webshop van de winkel is beduidend drukker dan normaal. "Het is gewoon hard doorwerken. We kunnen nog meer mondkapjes maken. Wie ze nodig heeft kan gerust een beroep op ons doen", laat de eigenares van de kraamcadeauwinkel weten.

Ondanks de korte nachten die Halbersma er aan overhoudt, geeft het werk haar een hoop voldoening. "Ik ben geen arts of een verpleegster, maar het is fijn dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen."

Bekijk je dit bericht via de LOO-tv app, dan kun je het videofragment vinden onder tabblad 'video'.