Weer minder schutterijen op OLS

24973 Dit jaar nemen weer minder schutterijen deel aan het Oud Limburgs Schuttersfeest. Aan het grootste Limburgse schuttersevenement nemen dit jaar 144 schutterijen deel.

Het OLS dat 2010 in Grubbenvorst werd gehouden telde nog 156 deelnemende verenigingen. Het OLS in Merkelbeel mocht in 2017 nog 149 schutterijen ontvangen. Volgens de OLS federatie is sprake van een tendens.

In de laatste jaren moesten veel schutterijen opgeheven worden of in ruste gaan omdat er te weinig leden waren. Ook in deze regio hebben schutterijen de grootste moeite om nog leden te vinden. Zo moest de schutterij van Schinveld enkele schutterseizoenen aan zich voorbij laten gaan om weer te reorganiseren. Ook de schutterij van Sweikhuizen kende enkele jaren geleden een moeilijke tijd.

Het probleem komt niet alleen in kleine dorpen voor. In Maastricht viel in het verleden het doek voor één van de schutterijen.