Wapendiploma overhandigd aan Beekdaelen

Waarnemend burgemeester Bas Verkerk van de Gemeente Beekdaelen heeft het wapendiploma in ontvangst genomen. Dat is een officieel document dat hoort bij het nieuwe gemeentewapen.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad werden vorige week de ontwerpen voor het gemeentewapen en de vlag van Beekdaelen goedgekeurd. Woensdag vond in Kasteel Wijnandsrade de officiele overdracht plaats uit handen van de Hoge Raad van Adel.

De Hoge Raad van Adel zit sinds 1814 gevestigd in Den Haag en adviseert de ministers over zaken zoals naamgeving, titulatuur het gebruik van wapens, vlaggen en naamswijzigingen.

In het wapen en de vlag van Beekdalen zijn twee beeldmerken als een verwijzing naar het verleden verwerkt. De fusiegemeente was in het verre verleden verdeeld over het Land van Valkenburg en de andere helft behoorde tot de grafelijke familie Huyn uit Amstenrade. Vandaar dat de leeuw van Valkenburg en de slang met dubbele kop ook nu weer deel uitmaken van de vlag en het gemeentewapen.

Daarnaast zijn er drie groene golvende strepen. Deze staan volgens de ontwerper René Vroomen niet alleen voor de drie voormalige gemeenten Onderbanken, Schinnen en Nuth. Zij geven ook het groene karakter van de fusiegemeente weer en de beken die door het gebied stromen.

Kijk hier naar een fotoverslag van de uitreiking van het wapendiploma >>

26380 foto © ZO-NWS | Anja Timmers