Vissterfte door zuurstoftekort in vijver

3887 In de visvijver van HSV De Hering in Schinveld is vrijdag een groot aantal vissen gestorven. De vissterfte in de vijver in de Schinveldse bossen werd 's ochtends vroeg ontdekt door leden van de visclub.

Ze zagen dat de vissen massaal aan de oppervlakte naar lucht hapten. De brandweer heeft het water rondgepompt in de vijver en ook het Waterschap Roer & Overmaas zette drie grote pompen in om de vissterfte te beperken. In de vijver zit naar schatting 2.000 kilo vis. Hoeveel daarvan is doodgegaan is niet bekend.

Het zuurstoftekort is vermoedelijk ontstaan door een combinatie van factoren. Door de weersomlag is er minder groenalg in de vijver. Groenalg zorgt voor zuurstof. Daarnaast zit er veel dierlijk plankton in het water, waardoor dat bruin is gekleurd. En er zit veel blauwalg in het water. Contact met het vijverwater door mens en dier wordt daarom afgeraden.

Na het weekend bekijken gemeente en waterschap of er meer maatregelen genomen moeten worden.

Kijk hier voor een fotoreportage >>