Schinveldse drugsbaron 14 dagen langer vast

25375

Drugsbaron Peter van D. uit Schinveld kan nog 14 dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht besloten.

Van D. zit vast op verdenking van verboden wapenbezit en witwassen. De politie heeft dinsdag tijdens de grootscheepse inval een vuurwapen gevonden. Dat bevestigt zijn advocaat Arthur Vonken tegenover ZO-NWS.

"Er is door justitie een vuurwapen in de woning van meneer Van D. gevonden. Ik kan me zo voorstellen dat als er in de afgelopen jaren op zijn minst één aanslag op je leven gepleegd is, dat je dan niet op enige beveiliging van justitie rekent maar daar zelf voor zorgt. Dus daarom had cliënt dat wapen", legt Vonken aan ZO-NWS uit.

"Voor wat betreft het in de woning aangetroffen cash geld, heb ik de rechter-commissaris gevraagd om te onderzoeken of het inderdaad klopt dat dit geld afkomstig is uit een deal die meneer Van D. in het verleden met de fiscus heeft gesloten, zoals hij zelf zegt", laat Vonken weten.

Aanleiding voor de inval bij Peter van D. was een rechtshulpverzoek van justitie in Würzburg. "Cliënt is een getuige in die zaak en dus geen verdachte. In de stukken zit een Europees onderzoeksbevel dat justitie eens bij meneer van D. binnen wilde kijken. Dat is dus gebeurd", aldus de Maastrichtse strafpleiter.

Peter Van D. wordt gezien als één van de kopstukken in het Nederlandse drugswereld. Hij stortte zich in de jaren ’80, samen met Robbie van L., op de productie en handel in XTC.  Ook zou hij hebben gehandeld in cocaïne en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 10 jaar cel voor drugshandel.

Vanuit de gevangenis in Hasselt waar hij vast zat voor voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan. Na zijn vrijlating verdween Peter van D. van de spreekwoordelijke radar. Zijn gewezen kompaan Robbie van L. werd onlangs veroordeeld tot een jarenlange celstraf vanwege betrokkenheid bij internationale drugssmokkel.

 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019