'Roda had geen andere keuze dan reddingsplan Koster en Hogenelst'

28853 Het noodlijdende Roda JC had in oktober vorig jaar geen andere keuze dan in zee te gaan met Roland Hogenelst en Stijn Koster als nieuwe clubeigenaren. Dat vertelt Huub Mullenders, die namens grootaandeelhouder Frits Schrouff én de Kerkraadse club de onderhandelingen deed, tegen ZO-NWS.

Mullenders geeft tegenover deze omroep voor het eerst openheid van zaken over de tijd dat Roda ternauwernood van de ondergang werd gered, nadat de Mexicaanse beoogd grootaandeelhouder Mauricio García de la Vega uit Kerkrade was vertrokken. "Het enige wat ik nog over meneer De la Vega wil zeggen is dat als hij er in eerste instantie, in het voorjaar van 2019, niet was ingestapt, dat Roda JC dan failliet was geweest. Dat is een feit."

Omdat García de la Vega uiteindelijk met pek en veren uit Kerkrade vertrok, werd Mullenders als vaste adviseur van voormalig clubeigenaar Frits Schrouff benaderd door nieuwe kandidaat-investeerders voor de Kerkraadse club. “Hoewel we strikt juridisch niet verplicht waren om nieuwe investeerders/bestuursleden voor de stichting FS United te zoeken, zijn we uit clubliefde toch de gesprekken aangegaan", legt Mullenders uit.

De onderhandelaar hield hierna twee topkandidaten over. "Uiteindelijk bleven er twee geinteresseerde partijen over: Stijn Koster en Roland Hogenelst aan de ene kant en de Belg Wouter Vandenhaute als andere mogelijkheid. Met beide partijen heb ik meerdere gesprekken gevoerd. Je probeert dan goed af te wegen welke optie het allerbeste voor de club zal zijn, wetende dat Frits geen geld meer in Roda wilde steken. Daar moet je tijdens de onderhandelingen rekening mee houden."

Mullenders keek ook goed naar de bedoelingen van mediamagnaat VandenHaute. "Ik weet dat sommige fans zeggen: 'Waarom heeft Roda niet voor hem gekozen?' Maar ik kan dan zeggen: Een keiharde toezegging is anders dan een intentie om eventueel te willen helpen, daar zit een groot verschil in. Het duo Stijn Koster en Roland Hogenelst was uiteindelijk op 28 oktober om 12 uur 's nachts samen bereid een bankgarantie van 900.000 euro af te gegeven. Dit bedrag was op dat moment het geschatte verlies dat Roda zou gaan leiden in het seizoen 2019-2020."

"Vandenhaute wilde op dat moment helemaal nog niet zover gaan, van hem hadden we die harde toezegging niet", vervolgt Mullenders. "Dus wij hadden geen andere keuze dan in zee te gaan met het reddingsplan van Hogenelst en Koster. Zo konden we vermijden dat Roda JC weer punten in mindering kreeg en boetes enzovoort."

Het duo Koster en Hogenelst had tijdens de onderhandelingen zelf wel nog een keiharde eis, zo onthult Mullenders. "Het bestuur van de stichting Schrouff Foundation zal uiteindelijk moeten goedkeuren wie er in het bestuur van stichting FS United mag zitten en ook de bevoegdheid hebben dat bestuur te ontslaan. Dat wilden Koster en Hogenelst vanzelfsprekend zo snel als mogelijk veranderd zien."

De drie bestuursleden op dit moment die in het stichtingsbestuur van FS United zijn zakenman Ton Middelhoven, Nicole Bloem (financieel manager bij Hogenelst) en Ed Koster, de vader van Stijn Koster. "Roland Hogenelst en Stijn Koster wilden dat uit de statuten verdwijnt dat deze drie mensen door de Schrouff Foundation eventueel uit het stichtingsbestuur gezet kunnen worden."

"Ook Frits stelde als voorwaarde dat de statuten op dat punt worden aangepast, omdat Schrouff Foundation nog een overblijfsel is uit de tijd dat Frits enig eigenaar was. Dat is zo ook op papier gezet. Waarom dat door het huidige bestuur van FS United nog niet is aangepast, is voor ons een groot raadsel”.
 
 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019