Rechtbank gaat op Brunssummerheide kijken

26062

Er komt toch een schouw in de zaak Nicky Verstappen. Op dinsdag 27 augustus gaat de rechtbank kijken waar Nicky Verstappen ruim 20 jaar geleden dood werd gevonden de Brunssummerheide.

Het Openbaar Ministerie had hiervoor al meermaals een verzoek ingediend. "Die schouw moet in de zomer gehouden worden, als de begroeiïng vergelijkbaar is met die van augustus 1998", zei de officier van justitie woensdag bij de pro-forma zitting. Dat is volgens het OM van groot belang om een goed beeld te krijgen van de omgeving.

Jos Brech, diens advocaat en ook de familie Verstappen kunnen bij de schouw aanwezig zijn. Pers mag er niet bij zijn. Een deel van de Brunssummerheide wordt die dag afgesloten. 

Woensdag moest Jos Brech voor de derde keer verschijnen in de rechtbank voor een zogenoemde pro-forma zitting. De oud-inwoner van Simpelveld wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood en het misbruik van de 11-jarige jongen uit Heibloem. Hij zit sinds vorig jaar in voorlopige hechtenis.

Ook deze keer werd het verzoek van zijn advocaat afgewezen om Brech vrij te laten tot de zaak daadwerkelijk behandeld wordt. Hierover bepaalde de rechter dat er nog steeds vluchtgevaar is en dat het inleveren van het paspoort door de verdachte niet voldoende is. Ook is de impact van de zaak nog steeds zeer groot. Daarom blijft Jos Brech in voorlopige hechtenis.

Woensdag werd ook duidelijk dat de rechtszaak op 29 november start met een regiezitting. De zaak heeft 4 maanden vertraging opgelopen door een dodelijk ongeluk van de forensisch coördinator van de politie. De verdediging van Brech vraagt zich wel af waarom dat dat zo lang moest duren. In oktober wordt het strafdossier verwacht en dan kan de verdediging nog vragen om extra onderzoeken.  

De afgelopen maanden is Brech onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hieruit blijkt volgens de advocaat dat Jos Brech weliswaar een gesloten man is, maar dat hij goed meedoet met activiteiten en bovendien is hij conflictvermijdend, heeft empathie, geen agressieprobleem en er is geen sprake van autisme. Op een gegeven moment heeft hij wel de gesprekken met behandelaars en medewerkers afgebroken.

Inmiddels heeft hij een verklaring afgelegd bij zijn advocaat. De verdachte wil deze verklaring nog achter de hand houden en nog niet openbaar maken.

In 1998 kwam Nicky Verstappen om het leven tijdens een kamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd onder verdachte omstandigheiden teruggevonden. Van de DNA-sporen die op de kleding van de jongen zijn aangetroffen is een 3d-model gemaakt. Bij het aangetroffen DNA-materiaal gaat het overigens niet om bloed of sperma van de verdachte.

De familie van Nicky Verstappen was woensdag bij de zitting aanwezig. Ook nu werden zij bijgestaan door misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

 

 

 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019