Open Club Klimmen stap dichterbij

De gemeenteraad in Voerendaal heeft donderdagavond ingestemd met een extra investering van bijna 3,4 miljoen euro voor de Open Club Klimmen. Daarmee is de realisatie van de brede maatschappelijke voorziening in Klimmen een stap dichterbij.

Daarvan moet de gemeente uiteindelijk 315.000 euro ophoesten. IBA Parkstad, de provincie en scholenkoepel Innovo vullen het tekort aan. De bouw van de Open Club gaat in totaal 13,7 miljoen euro kosten.

Zo'n honderd inwoners uit Ransdaal, van wie 40 schoolkinderen, bevolkten de publieke tribune met zelfgemaakte spandoeken. De school in het kerkdorp dreigt aan een sterfhuisconstructie ten onder te gaan. De gewenste duidelijkheid kregen de ouders en kinderen niet.

In een moeizaam debat bleek dat vooral VVD, Voerendaal Actief en AGB grote vraagtekens hebben bij de co-financiering. De partijen verwachten dat de gemeente binnen afzienbare tijd met hogere kosten wordt opgezadeld, vooral door stijgende bouwkosten en een gewijzigde BTW-regeling. Zij verwachten dan ook dat de OZB de komende jaren in Voerendaal zal stijgen.

Ook twee amendementen van de partijen konden niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Doel was om de sluiting van het huidige gemeenschapshuis in Klimmen te voorkomen en om de school in Ransdaal in de plannen op te nemen.

Op de plek waar nu de basisschool en de sportvelden in Klimmen liggen moet een multifunctioneel gebouw ontstaan voor sport, onderwijs en de activiteiten. Zodra de financiering rond is kan met het ontwerp gestart worden. Wanneer de schop de grond in gaat is nog niet bekend.

foto © ZO-NWS | De leerlingen van de basisschool in Ransdaal waren massaal naar het gemeentehuis gekomen.

weerfoto februari