Ook in Nederland fors minder insecten

22162 Ook in Nederland is het aantal insecten flink afgenomen. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek dat de Radboud Universiteit Nijmegen en het EIS Kenniscentrum Insecten hebben uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten.

Ook uit recente onderzoeken in Duitsland, Frankrijk en Engeland is een duidelijke afname te zien van het aantal insecten. Bij sommige insectengroepen is het aantal in de afgelopen 22 jaar zelfs meer dan gehalveerd.

Vrijwilligers telden in natuurgebieden bijvoorbeeld 72 procent minder loopkevers en 54 procent minderl nachtvlinders. Zelfs het aantal lieveheersbeestjes, wilde bijen en hommels is fors afgenomen. De daling is zelfs zo schrikbarend dat de bijen en hommels op de nieuwe rode lijst staan van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De oorzaak van de afname wordt gezocht in de intensivering van de landbouw en het gebruik van middelen om gewassen te beschermen. Ook de versnippering van de natuurlijke leefgebieden wordt genoemd als éen van de oorzaken van de daling.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019