Omgekomen mijnwerkers ON II herdacht

24728 In Schaesberg worden tijdens een koempelmis de 61 verongelukte koempels van de mijn Oranje-Nassau II herdacht. De H. Mis op zondag 20 januari is in de kerk van Petrus en Paulus.

Pastoor Freek Jongen gaat om 11.00 uur voor in de kerkdienst. Enkele mijnwerkers in hun oorspronkelijke uitrusting assisteren de pastoor hierbij.

De Oranje Nassau mijn was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het huidige Landgraaf en Kerkrade. De particuliere mijn werd in 1904 in gebruik genomen. Toen de mijn in 1971 sloot waren er meer dan 30.000.000 ton kolen bovengronds gehaald. Helaas bleek ook in deze mijn dat werken hoe gevaarlijk het werk kon zijn. In totaal vielen ondergronds 52 koempels doden. Bij ongelukken bovengronds, zoals bijvoorbeeld de explosie van een stoomvat op 10 januari 1918, waren nogmaals 9 mijnwerkers te betreuren.

Tijdens de mis zorgt het Gregoriaans koor Schaesberg voor de muzikale omlijsting. Ook wordt het mijnwerkerslied Glück Auf gezongen.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019