Mobiliteit fors duurder geworden

24673 Wie tegenwoordig een ritje met de auto of het openbaar vervoer maakt moet fors dieper in de buidel tasten dan 10 jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen die kosten in het afgelopen decennia met zo'n 23 procent gestegen zijn.

Dat is opvallend want de prijzen voor mobiliteit zijn veel meer gestegen dan bij zaken zoals eten of kleding. Vooral de auto blijkt bij Nederlanders een groot deel van het budget op te slokken. Toch zijn het gemiddeld gezien niet de brandstofkosten die het autorijden zo duur maken. De brandstof maakt vaak slechts één derde uit van de kosten voor de auto.

In veel gevallen gaat een deel van het budget op aan de afbetaling van de lening of moet er betaald worden voor de leasewagen. Daarnaast is er nog de verzekering die in de laatste 10 jaar met bijna de helft gestegen is. 

Grotere gemeenten profiteren vaak van de parkeergelden. Volgens het CBS zijn die de laatste jaren met 27 procent gestegen.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019