Laatste gemoderniseerde Awacs terug op basis

16182

De laatste van 14 Awacs-vliegtuigen is voorzien van een vernieuwde cockpit. Het vliegtuig arriveerde donderdag op de thuisbasis in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Schinveld.

De boordinstrumenten zijn aangepast aan de huidige luchtverkeersleidingssystemen en navigatie vereisten. Dat was nodig omdat er nauwelijks nog vervangende onderdelen te krijgen zijn voor de cockpits van de Boeings 707. Het oude analoge instrumentarium is daarom vervangen door moderne digitale meters en panelen.

Het ombouwen van de 14 vliegtuigen startte in 2013 en is nu afgerond. De Awacs-vliegtuigen van de Navo ondergingen bij Boeing in Seattle de modificatie en de nodige testen.

De hele operatie liep wat vertraging op. Het duurde tot 2016 voordat het eerste vliegtuig was voorzien van de nieuwe instrumenten. Medio vorig jaar had de ombouw van alle 14 vliegtuigen afgerond moeten zijn.

Door de aanpassingen kunnen de radarvliegtuigen op meer plekken in de wereld ingezet worden. Vanwege de wijzigingen in de vliegtuigen zijn ook de vluchtsimulatoren aangepast.

 

16184 foto (c) LOO-tv | Nato E3A component

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019