Joodse onderduiker even terug in Schinveld

Mijer Kijzer die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schinveld ondergedoken zat, was woensdag even terug in die plaats. Mijer, die na de oorlog met zijn broer Bob naar Amsterdam verhuisde, wordt binnenkort 90 jaar.

Nu woont hij in Israël. Bob is inmiddels overleden. Mijer is deze week met zijn kinderen en kleinkinderen in Nederland om mensen te ontmoeten die hem in de onderuiktijd gekend hebben. Eén van hen was de destijds 15-jarige Mia Valkenberg-Camps. De nu 94-jarige liet weten dat velen in Schinveld wisten dat Mijer en Bob joodse onderduikers waren, maar niemand heeft hen verraden.

Op 13-jarige leeftijd zat hij met zijn broer ondergedoken bij de familie De Roo in het toenmalige 'kluuësterke' in de Heidestraat in Schinveld. Dat pand is enkele decennia geleden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Oud-inwoonster van Schinveld, Iet Castelein-Potgieter, kleindochter van Ruurd en Ietje de Roo, is steeds contact blijven houden met de familie Kijzer.

Woensdag bezocht Mijer in Schinveld de plek waar hij ondergedoken zat. Ook maakte hij een rondje over de begraafplaats. Met hulp van de heemkundevereniging deelde hij herinneringen met diverse mensen.

Mijer Kijzer en zijn kinderen bezochten woensdag Schinveld. Foto © ZO-NWS | dhr Rijswijk