Hoogste alarmfase voor natuurgebieden

29596

Brandweer en Natuurmonumenten zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege bosbrandgevaar op de Brunssummerheide en in de Schinveldse bossen. Vanwege de aanhoudende droogte werd vrijdag fase 2 uitgeroepen, de hoogste risicofase en vergelijkbaar met de vroegere 'code rood'. 

Dat betekent dat bij een brandmelding de brandweer met nog meer blusvoertuigen en grootwatertransporten uitrukt. 

Volgens Natuurmonumenten, die de brandweer adviseert over het risico op brand in de natuurgebieden, is het momenteel erg droog in de bossen en het heidegebied. Daarom wordt er extra gecontroleerd en is er een officieel stookverbod. Hierdoor zijn vuurkorven, barbecues en vuurwerk verboden. Ook fakkels en zogenaamde wensballonnen zijn al een poos niet meer toegestaan.

De brandweer moest in april al enkele malen uitrukken naar de Brunssummerheide en de Schinveldse bossen voor diverse branden. Ook bij een grote brand in het natuurgebied bij Herkenbosch gingen tientallen-hectare natuur verloren en moesten ook brandweerkorpsen uit onze regio helpen bij het blussen. 

Bezoekers van de natuurgebieden worden verzocht voorzichtig te zijn met roken en geen glas achter te laten. Natuurmonumenten gaat de natuurgebieden niet afsluiten omdat dat niet te doen is.

Weerfoto mei

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019