Hoger beroep bende illegale vuurwerkhandelaren

24079

Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich maandag over het hoger beroep in de zaak van een bende illegale vuurwerkhandelaren. De rechtbank legde in 2013 een inwoner van Bingelrade en drie andere verdachten uit Heerlen, Helmond en Veldhoven celstraffen op tot 5 jaar en 3 maanden.

Acht anderen kregen werkstraffen van 60 tot 240 uur. De rechter oordeelde destijds dat de bende mensen in gevaar gebracht door het zware vuurwerk slecht op te slaan en te vervoeren. Als het vuurwerk was ontploft, had mogelijk een tweede Enschede-ramp kunnen ontstaan, aldus de rechter.

De hoofdverdachten hielden zich eind 2010 op grote schaal bezig met de handel in illegaal vuurwerk. Daarbij ging het onder meer om zo'n 137.000 lawinepijlen. De inkomsten daaruit werden witgewassen. Het vuurwerk kwam van fabrieken in onder meer Duitsland en Hongarije. Het werd in Luik opgeslagen en naar Nederland geleverd.

Het gaat om een van de grootste rechtszaken over illegaal vuurwerk ooit in Nederland. De veroordeelden zijn tussen de 29 en 33 jaar oud.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019