Geen strafrechtelijk onderzoek naar uitzetting De la Vega uit Roda-stadion

28861

Justitie in Limburg zal geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de verwijdering van Mauricio García de la Vega door supporters uit het stadion van Roda JC op vrijdag 27 september vorig jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg bekendgemaakt.

"De La Vega deed bij de politie in Kerkrade aangifte van bedreiging en het tegen zijn wil door fans verwijderd worden uit het Parkstad Limburg stadion. Het Openbaar Ministerie heeft deze aangifte beoordeeld en dit heeft geleid tot de beslissing geen strafvervolging in te stellen", legt een justitiewoordvoerder uit.

"In zijn aangifte stelt de heer De La Vega dat hij zich bedreigd voelde, omdat hij het stadion uit is gezet. Van een dergelijke bedreiging is niet gebleken. Dat betekent dat op dit onderdeel van zijn aangifte geen sprake is van een strafbaar feit", gaat de justitiewoordvoerder verder. "Voorafgaand aan de wedstrijd is de heer De La Vega, vanwege veiligheidsredenen, geadviseerd niet naar het stadion te gaan en is hem afgeraden het gesprek met de fans te voeren. Desalniettemin heeft hij ingestemd dit gesprek met de fans te voeren, ondanks de risico’s waar hij op gewezen werd. Kort voordat het gesprek plaatsvond, gaf hij aan dit gesprek niet meer te willen, echter waren de fans toen al naar hem onderweg."

"Op de beschikbare camerabeelden is niet te zien dat die fans hem met geweld het stadion uit hebben gezet. Er is wel te zien dat de fans hem het stadion uit geleiden. Het Openbaar Ministerie kan zich voorstellen dat hij zich gedwongen voelde het stadion te verlaten en dit als bedreigend heeft ervaren. Diezelfde fans beschermden hem echter ook tegen de (agressief ogende) supporters die buiten het stadion stonden. Om tot bewijs te komen van dwang in strafrechtelijke zin is het van belang om de exacte rol vast te stellen die de individuele fan heeft gespeeld toen hij naar buiten werd geleid. Daarvoor zijn de camerabeelden van belang in relatie tot hetgeen de fans tijdens eventuele verhoren als verdachten zouden kunnen verklaren. Het is niet mogelijk om de hele groep zonder meer strafrechtelijk verantwoordelijk te houden voor dit incident", aldus de woordvoerder.

 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019