Geen nieuwe bomen in Awacs-bos

20765 Het Ministerie van Defensie hoeft geen nieuwe bomen te planten in het zogeheten Awacs-bos. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Volgens de Raad van State heeft de Gemeente Onderbanken te lang gewacht met het opleggen van een dwangsom. Dat had ze meteen na de uitspraak in 2010 moeten doen en niet pas 5 jaar later.

Met de uitspraak komt er een eind aan het jarenlange conflict tussen de gemeente Onderbanken en het ministerie. In 2006 werden met behulp van een Nimby-procedure 6 hectare bos gekapt op de grens van Schinveld en Duitsland. Jaren later vernietigde Raad van State de vergunning voor de bomenkap. Onderbanken eist sindsdien dat het gebied herbeplant wordt door Defensie. 

In 2015 heeft het gemeentebestuur van Onderbanken de Minister van Defensie onder last van dwangsom verplicht op dezelfde plek nieuwe bomen te planten. Maar de minister vindt het onaanvaardbaar om in het verlengde van de start- en landingsbaan bomen te planten vanwege het gevaar voor de vliegtuigen. Daarin wordt de minister gesteund door de rechtbank Limburg en nu dus ook de Raad van State.

Het Ministerie van Defensie wil nog steeds onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in het bosgebied In de Roet. Omdat de bomen na de kap in 2006 weer flink zijn gegroeid. Een aantal bomen zou daarvoor moeten wijken. Groenfront! en Stop Awacs hebben al aangegeven om net als in 2006 actie te gaan voeren.

 

20766 foto © LOO-tv | Het bos na de bomenkap in 2006.

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019