Einde voor basisschool Ransdaal dreigt

Donderdagavond neemt de gemeenteraad van Voerendaal een besluit over de Open Club Klimmen. Naast groen licht voor de plannen moet er ook een besluit genomen worden over een extra krediet voor de brede maatschappelijke voorziening.

Eén probleem is het voortbestaan van basisschool St. Theresia. Met de komst van Open Club Klimmen dreigt er een stille dood voor de basisschool in Ransdaal. De nieuwe school in Klimmen zou leerlingen in Ransdaal weghalen waardoor deze onder de minimumnorm van 80 leerlingen gaat komen.

Vier jaar geleden ontstond al de nodige ophef omdat in de toenmalige plannen de basisschool al compleet was opgenomen. Toen werden de plannen heroverwogen. Nu lijkt onderwijsorganisatie Innovo geleidelijk aan te sturen op sluiting van de school in Ransdaal. De fracties van de VVD, Voerendaal Actief en AGB hebben al aangekondigd tijdens de raadsvergadering vanavond een amendement in te dienen om de school van Ransdaal alsnog bij de Open Club te betrekken.

Open Club moet bij de sportvelden en basisschool Ummer Clumme gerealiseerd worden. Voor het plan werd eerder al meer dan 10 miljoen euro gereserveerd. Onlangs werd duidelijk dat het project ruim 3,3 miljoen euro duurder wordt. De Gemeente Voerendaal moet daarvan 315.000 euro ophoesten en Innovo ook nog eens 250.000 euro.

In de Open Club Klimmen worden sport, verenigingsleven en onderwijs samengevoegd.

weerfoto februari