VIDEO Brunssumer Thijs Hermans veroordeeld tot 18 jaar en tbs voor drie moorden

30379

De rechtbank in Maastricht heeft Thijs Hermans (28) uit Brunssum veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het plegen van drie moorden op de Brunssummerheide en in Den Haag, in mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg had eerder 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

 

Wel moord, geen doodslag

Volgens de rechtbank is het wettig en overtuigend bewezen dat Brunssumer Hermans op 4 en 7 mei op de Brunssummerheide en in Den Haag in totaal drie willekeurige wandelaars met voorbedachte rade dood heeft gestoken. Dus is er sprake geweest van moord. Dit gebeurde met vele tientallen messteken. "Alledrie de slachtoffers zijn afgeslacht", zei het OM hier eerder over. 

 

"De heer H. heeft niet gehandeld vanuit een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. U heeft allerlei afwegingen gemaakt, met een vooraf bedacht plan. Daarom is er sprake van voorbedachte rade en dus moord", zei de rechtbankvoozitter. "Rechtbank kan zich nauwelijks een voorstelling maken van de pijn en angst die allemaal de slachtoffers hebben meegemaakt", zei de rechtbankvoorzitter.

Thijs Hermans zou de moorden gepleegd hebben in een psychose. Het OM liet eerder blijken dit niet te geloven. "We weten niet of hij verschijnselen gesimuleerd heeft. Wel heeft hij geheugenverlies geveinsd."

De rechter zei hierover tijdens het vonnis: "de rechtbank volgt de conclusie van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat de heer H. een ernstige psychotische ontregeling heeft gehad ten tijde van de gepleegde daden." 

De rechtbank gaf verder aan "zich niet te kunnen vinden in de conclusie van het PBC om verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te achten". "In deze zaak zijn er redenen om te twijfelen aan de invulling van uw waanbeelden, meneer H.", vervolgde de rechtbankvoorzitter. 

Twijfels over verhaal Hermans

Hij doelde hiermee onder andere op het achteraf inkleuren van belevenissen door Hermans, die ook het verwijt kreeg dat hij drugs en niet-voorgeschreven medicatie gebruikte. "U bent hierover niet eerljk geweest tegen uw behandelaars en ouders. U hield een façade aan, verborg dingen over wat er in u omging." 

Hermans werd mede hierdoor niet volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard, maar in verminderde mate. Hij moet dik 103.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van de drie slachtoffers. 

 

weerfoto Juli

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019