Awacs-basis herdenkt slachtoffers tanker-crash

De Awacs-basis bij Schinveld staat komende maandag stil bij het tankerongeluk van 20 jaar geleden. Op 13 januari 1999 stortte even buiten de basis een KC-135 tankvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht neer.

Daarbij kwamen de vier bemanningsleden, allemaal Amerikanen, om het leven.

Het ongeluk gebeurde in de vroege avonduren. Tijdens een doorstart verloor de Esso77 van de Air National Guard draagvermogen en stortte neer in bosgebied langs de neutrale weg bij Schinveld. Een monument, ongeveer op de plaats van het ongeluk, herinnert aan het drama.

Elke vijf jaar is er een grotere herdenking bij het monument op de basis. Dat gebeurt bij het staartstuk van het verongelukte vliegtuig dat als monument bij de ingang van de basis staat.

Kijk hier nog eens naar de beelden die LOO-tv maakte vlak na het ongeluk op 13 januari 1999: