ANALYSE Het langdurende mysterie van de dode militair in Brunssum

29943

Op 13 juni werd een Slowaakse miltair dood gevonden in Brunssum. Sindsdien hult de Koninklijke Marechaussee, die onderzoek doet naar dit overlijden, zich voornamelijk in stilzwijgen. De doodsoorzaak is daardoor nog steeds een mysterie. 

Het is vrijdagavond 12 juni als de Koninklijke Marechaussee in de avonduren via social media een oproep doet uit te uit te kijken naar een vermiste man van vijftig jaar. De KMar is op dat moment zelf ook aan het zoeken in de omgeving Brunssum. 

'Lengte twee meter, normaal postuur, bril, ringbaard. Niet zelf benaderen', valt verder nog in het bericht te lezen. Daarna wordt het stil over deze vermissingszaak.

Tot er op zaterdagmiddag 13 juni plots een stoffelijk overschot van een man gevonden wordt op een grasveld aan de Iepenstraat in Brunssum. De politie wordt gealarmeerd en agenten zetten een witte tent over het lichaam om verder (sporen)onderzoek te doen. 

Een woordvoerster van de Limburgse politie laat daags hierna in de middag weten, nadat deze omroep vragen over de betreffende lijkvondst gesteld heeft, dat de Koninklijke Marechaussee vanaf dat moment de woordvoering in deze zaak zal doen. 

Hiermee wordt zonder woorden bevestigd dat de dood gevonden man een militair is. In dat soort situaties verricht de KMar doorgaans immers verder het onderzoek. 

Als een topman van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum niet lang hierna via een persbericht naar buiten brengt dat hij zijn medeleven wil uitspreken over het overlijden van een vijftigjarige luitenant-kolonel uit Slowakije, wordt iets meer duidelijkheid gegeven over wie de overleden militair precies is.  

ZO-NWS weet hierna nog de bevestiging bij de marechaussee te krijgen dat de dode Slowaak dezelfde man is die op 26 maart stomdronken en gewond was gevonden naast het voetbalcomplex in Schinveld. En dat hij woonde in een (gehuurd) appartement van Fortuna Sittard-trainer Kevin Hofland. 

In de tussentijd meldt zich een bron bij deze omroep die beweert dat de Slowaak om het leven zou zijn gekomen door inname van een combinatie van "drank en pillen". een scernario dat zou kunnen aansluiten bij incident toen de betreffende militair in beschonken toestand in Schinveld werd gevonden.

Het checken van deze informatie over de mogelijke doodsoorzaak gaat lastig, want alle betrokken instanties houden zoveel als mogelijk de communicatiekanalen over deze vreemde zaak gesloten.

Ook het ministerie van Defensie in Slowakije wil desgevraagd niks zeggen en verwijst naar de opsporingsdiensten in Nederland die met het onderzoek naar de dode militair bezig zijn. 

Anderhalve week na de vondst van de overleden Slowaak in Brunssum blijft het desgevraagd nog steeds stil aan de kant van de Koninklijke Marechaussee. Enkele dagen daarvoor was dit ook al zo. "We zijn nog steeds met het onderzoek bezig", klinkt het iedere keer als ZO-NWS er vragen over stelt. 

Over een uitslag van de autopsie wordt niks gezegd en daardoor is de doodsoorzaak, in ieder geval voor de buitenwereld, nog steeds niet duidelijk. Zo blijft het mysterie van de dode militair in Brunssum nog steeds voortleven. 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019