Advocaat Jos Brech in pleidooi: Bij twijfel is alleen vrijspraak mogelijk

31275

Advocaat Gerald Roethof van Jos Brech (57) vindt dat de rechter zijn cliënt alleen maar kan vrijspreken van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssummerheide. "Bij twijfel is alleen vrijspraak mogelijk."

"Wat zeggen die sporen?" doelde Roethof tijdens zijn urenlange pleidooi aan voor wat betreft het DNA van Brech dat op meerdere plekken van de onderbroek van de elfjarige Nicky werd gevonden. "Daarnaast kwam er nooit een eenduidig antwoord op de vraag of Nicky daadwerkelijk misbruikt is, en hoe hij is overleden. Kunnen die feiten waarvan cliënt verdacht wordt überhaupt worden vastgesteld? Bij twijfel is alleen vrijspraak mogelijk."
Ideale verdachte

Roethof haalde de handelwijze van het OM onderuit. "Uit armoede heeft men zich gestort op zijn persoon. Kijk maar naar zijn verleden, kijk maar naar zijn computer. Van mijn cliënt is de ideale verdachte gemaakt", zei de Amsterdamse strafpleiter. 

"Maar het is opvallend dat, ondanks alle aandacht voor deze zaak, er niemand naar voren is gestapt die zegt: 'Hij heeft ook iets dergelijks bij mij geprobeerd'. En dat in het huidige MeToo-tijdperk. Dat zegt toch alles? Het verleden is bij deze verdachte kennelijk het verleden."

Judith Brassée, naast Roethof ook advocaat van Jos Brech, ging tijdens het pleidooi dieper in op de twee getuigen die Jos Brech in 1998 op de Brunssummerheide samen met een jongetje hebben gezien. "Na 20 jaar hebben zij hem pas herkend. Terwijl deze zaak veel in de media is geweest. Deze verklaringen moeten gediskwalificeerd worden", legt Brassée uit. 

"Herinneringen die op zulke losse schroeven staan, horen niet thuis in een bewijsconstructie." 

Deze zaak gaat vrijdag verder met procesdag 7. Dan hebben het OM en advocaat nog de mogelijkheid om te reageren. Ook zal verdachte Jos Brech dan zijn zogeheten 'laatste woord' in deze zaak hebben. 

 

weerfoto oktober

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019