Pottenbakkersoven Schinveld gaat verdwijnen

De replica van de pottenbakkersoven in Schinveld gaat verdwijnen. De lemen constructie heeft teveel te lijden gehad van het weer en vandalisme.

Volgens kunstenares Joyce Oyen was het verval van de oven makkelijk te stoppen door er een afdak boven te plaatsen. De gemeente Onderbanken wil hier echter geen gehoor aangeven uit angst dat er een hangplek ontstaat.

Het echt werkende schaalmodel van de oven werd gemaakt door de kunstenaars Joyce Oyen, Guido Ancion en Jos van Wunnik. Vlak voor de opening werd de oven flink beschadigd. Van de schoorsteen werd een stuk afgebroken en er was overheen gelopen.

De kunstenaars zijn van plan de oven te vervangen door een silhouet in roestkleurig cortenstaal. Dat komt dan op de huidige plek van de oven bij het bezoekerscentrum Roode Beek.

De pottenbakkersoven kwam er in 2015 op initiatief van gemeentelijke politiek en de heemkundevereniging. Al sinds de Middeleeuwen staat het grondgebied rondom de Rode Beek bekend om haar klei en pottenbakkerscultuur. Schinvelds aardewerk is ver over de grens aangetroffen, tot in Duitsland, Frankrijk en zelfs Groot-Brittannië.

Lees ook:
- Pottenbakkersoven Schinveld geopend >>
- Geslaagde vuurdoop pottenbakkersoven >>

 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© LOO-tv     2017