LOOpende Zaken over lokale politiek en Dagvlinder

Gedeputeerde Eric Geurts is te gast in een nieuwe aflevering van LOOpende Zaken. Met presentator Paul Versteegen discussieert Geurts over de teruggelopen interesse voor het raadswerk en de bestuurskracht in de regio Parkstad.

De PvdA-gedeputeerde was eerder raadslid en wethouder in Brunssum. In LOOpende Zaken gaat het over de vraag waarom zo weinig belangstelling is voor het raadslidmaatschap. Vooral veel landelijke partijen hebben moeite om kandidatenlijsten voor de komende verkiezingen rond te krijgen. De zwaarte van het raadswerk speelt daarbij een grote rol.

Ook aandacht voor een mogelijke herindeling die de regio nog steeds boven het hoofd hangt. Volgens Geurts moeten gemeenten voortdurend kijken op welke schaal ze de gemeenschap het beste kunt bedienen. "Als Brunssum overtuigd is zelfstandig verder te kunnen en dat kan aantonen is dat wat mij betreft prima. Je moet wel de discussie aangaan of dat langdurig kan", zegt de gedeputeerde. "Maar de omgeving rondom Brunssum verandert. Er kan een moment komen dat je moet kijken naar partners. Dat moment moet je voor zijn anders gaan anderen over je beslissen."

Verder aandacht voor de Stichting Dagvlinder. Een stichting waarvan je liever geen lid bent, maar waarvan de leden unaniem blij zijn dat die er is. De stichting biedt hulp aan ouders van wie een kind overleden is. Voorzitter Kitty Huisman zit ook aan de LOOpende Zaken tafel.

LOOpende Zaken is zaterdag, zondag en maandag om 10.00, 14.00, 18.00 en 22.00 uur op LOO-tv. Of kijk hieronder naar de aflevering.

Bekijk je dit bericht via de LOO-tv app, dan kun je het videofragment vinden onder tabblad 'video'.