Oefenwedstrijd BSV-Limburgia - Fortuna verboden

Waarnemend burgemeester Gerd Leers heeft de oefenwedstrijd tussen BSV Limburgia en Fortuna Sittard verboden. Gevreesd wordt voor een confrontatie tussen Roda en Fortuna supporters.

Leers kwam tot dat besluit woensdagmiddag na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

Het niet door gaan van de wedstrijd is een domper voor BSV Limburgia. De ploeg uit Brunssum had zaterdag graag de profs van Fortuna in Brunssum willen ontvangen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een ploeg uit de Eredivisie op de Brunssumse grasmat zou staan. Ook PSV was al eens te gast.

De rivaliteit tussen de fanclubs is de laatste tijd erg hoog. Omdat het veld van BSV Limburgia niet is uitgerust op risicowedstrijden en het inzetten van 100 ME'ers ook geen optie is, mag de wedstrijd niet in Brunssum plaatsvinden. Ook in de aangrenzende buurt Rozengaard vreesde men verstoring van de openbare orde. Mogelijk dat er voor zaterdag nog een alternatieve locatie gevonden wordt.

Gerd Leers zegt zich bewust te zijn van de belangen van zowel de voetbalvereniging als die van de omwonenden. "Alle alternatieven zijn bekeken en gewogen, maar het risico blijft echter onacceptabel hoog." De burgemeester acht de inzet van meer dan 100 politiemensen buitenproportioneel en maatschappelijk ook niet verantwoord.

Fortuna Trainer René Eijer was enkele maanden geleden nog werkzaam bij de BSV Brunssum. Ook Kevin Hofland heeft een lange geschiedenis met de club. De in Brunssum geboren Hofland begon hier met voetballen.