Coalitie in raad Onderbanken valt uiteen

Met nog een paar maanden voor de boeg is de coalitie van Progressief Onderbanken (PRO) en Democraten Onderbanken (DO) uiteen gevallen. De coalitie was al sinds januari in de minderheid en verloor de afgelopen maanden steeds meer draagvlak.

Dat had vooral te maken met het vertrek van wethouders en raadsleden en onenigheid binnen de fractie PRO.

De fracties hebben dinsdag spoedoverleg gehad met de burgemeester. Daar is het CDA, de grootste partij in de gemeenteraad, gevraagd om te kijken of er tot aan de verkiezingen in november een nieuwe coalitie geformeerd kan worden.

Volgens Jos Timmermans, fractievoorzitter van het CDA Onderbanken, worden momenteel twee opties onderzocht: een coalitie van CDA, VVD en D18 of een coalitie van CDA, VVD en Democraten Onderbanken.

Bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd al gezinspeeld op het draagvlak van de huidige coalitie. Daarbij ging het ook over de vraag wie voor de opvolging van voormalig wethouder Rens Evers (PRO) moet zorgen.

Wat Timmermans betreft kan wethouder Peter Salden blijven zitten. Hij is momenteel de enige wethouder in Onderbanken. 'Wethouder Peter Salden heeft zijn waarde bewezen en is een goede basis in de nieuw te vormen coalitie. Bovendien komt hij van origine van de VVD en past dat weer goed in het plaatje van de nieuwe coalitie", zegt Timmermans.

Het is de bedoeling om nog voor de volgende raadsvergadering (4 juli) een nieuwe coalitie te hebben in Onderbanken. Zowel PRO als DO doen niet mee aan de verkiezingen voor Beekdaelen in november.

Lees ook:

- Fractievoorzitter PRO Jos Pieper stapt op >>