Brunssum viert 50 jaar Navo-hoofdkwartier

18396 In Brunssum is woensdag het 50-jarig jubileum van het Navo-hoofdkwartier gevierd. Op 1 juni 1967 werd Afcent (Allied Forces Central Europe) oficieel geopend op de voormalige locatie van de Staatsmijn Hendrik.

Het hoofdkwartier was sinds 1953 gestationeerd in het Franse Fontainebleau. Toen de toenmalige president Charles de Gaulle in 1966 besloot dat Frankrijk uit het militaire deel van de Navo moest stappen werd er een andere locatie gezocht.

Dat kwam de Nederlandse regering goed uit want door de sluiting van de mijnen kon Zuid-Limburg wel een economische impuls gebruiken.

Op die manier kwamen militairen van verschillende nationaliteiten naar Brunssum en omstreken om te werken en te leven.

Omdat de functie van het hoofdkwartier veranderde kreeg Afcent twee keer een andere naam: in het jaar 2000 Afnorth en sinds 2004 heet het voormalige Afcent JFC (Joint Force Command).

Tijdens een ceremoniële plechtigheid werd daar woensdag op het Lindeplein bij stil gestaan. Onder het toeziend oog van koning Willem-Alexander waren er toespraken van burgemeester Luc Winants, minister Hennis-Plasschaert van Defensie, drie jongeren uit de gemeente en twee generaals.

Ook werd er bij de vijver een monument onthuld. Woensdagmiddag stond in het teken van de verbroedering tussen de JFC-gemeenschap en de Brunssumse bevolking met muziek, een hapje en een drankje en een aantal activiteiten.

In de avond is er nog een concert van de Koninklijke Luchtmacht.

Klik hier voor een fotoverslag 50 jaar Nato Brunssum >> 

Klik hier voor een fotoverslag van de verbroedering in het vijverpark >>

LOO-tv deed live verslag van de ceremonie op het Lindeplein, afgewisseld met commentaar vanuit de studio in Schinveld. Kijk hier naar een herhaling van de tv-uitzending:

 

Bekijk je dit bericht via de LOO-tv app, dan kun je het videofragment vinden onder tabblad 'video'.

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© LOO-tv     2017