Al 2,5 miljoen kippen geruimd

19456 In Nederland zijn tot nu toe 2,5 miljoen kippen geruimd als gevolg van het fipronil-schandaal. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) aan EenVandaag heeft gegeven.

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders, Hennie de Haan, worden de komende tijd nog meer kippen geruimd.

Pluimveehouders hadden gehoopt dat de kippen met een dieet het verboden insecticide zouden afbreken. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Ook het volledig fiponil-vrijmaken van de stallen met waterstof blijkt geen oplossing te zijn omdat kippen ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Daarom is het ruimen van de kippen en opnieuw starten vaak de enige oplossing. In Limburg zijn 17 boeren gedupeerd, in heel Nederland zijn dat er bijna 200. Zij lieten allen hun stallen reinigen door een bedrijf dat de verboden stof fipronil gebruikt om insecten en teken te bestrijden.

In grotere hoeveelheden kan fipronil leiden tot misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid en epileptische aanvallen. Over het algemeen verdwijnen deze klachten vanzelf weer.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© LOO-tv     2017